Ohita navigaatio

Alueasiantuntijan blogi toukokuu 2021

Hyvä kasvatus- ja opetusalan ammattilainen, parahin kollega

Elämme toukokuussa 2021 mielenkiintoista ja tärkeää aikaa. Suomi valmistautuu lähestyviin kuntavaaleihin. Ehdokasasettelu päättyi 4.5, ja ennakkoäänestys kotimaassa järjestetään 26.5. – 8.6.2021 varsinaisen vaalipäivän ollessa 13.6. Koronapandemian helpottaessa voimme miettiä, kenelle oman kotikuntamme jäsenelle annamme mandaatin tehdä päätöksiä puolestamme kotikunnassamme seuraavan neljän vuoden ajan.

Oma ammattijärjestömme OAJ on priorisoinut kuntavaalit yhdeksi kuluvan vuoden tärkeimmäksi vaikuttamiskohteeksi. Järjestömme kuntavaaliteemat voi tiivistää seuraaviin pääotsikoihin:

1.       Osaava ja hyvinvoiva opetushenkilöstö turvaa palvelujen laadun

2.       Koulutukseen sijoittaminen on taloudenhoitoa kuntalaisten parhaaksi

3.       Menestyvä kunta tekee yhteistyötä

4.       Osallistuminen yhteisöön luo hyvinvointia

5.       Kunnan elinvoima luodaan kasvatuksella, koulutuksella ja tutkimuksella

OAJ Kymenlaakso on osaltaan tehnyt kuntavaalityötä välittämällä OAJ:n ohjeistusta paikallisyhdistyksille ja lupaamalla taloudellisia kannustimia paikallisiin kuntavaalitilaisuuksiin.

Kunnat ja me ihmiset olemme erilaisia. Osa on innostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, osaa ei voisi vähempää kiinnostaa. Opettaja, esihenkilö! Muista kuitenkin, että isot asiat päätetään lähellä sinua. Päiväkotiverkko, koulun tuntikehys, opettajavirkojen määrä, ammatillisen koulutuksen resurssit – nämä kaikki ovat asioita, jotka liittyvät kasvatuksen ja opetuksen rahoitukseen. Vaikka valtio osallistuu kustannuksiin ja tukee kuntia, päätökset resursseista tehdään oman kuntasi valtuustossa.

Käy äänestämässä ja äänestä ehdokasta, joka parhaiten mielestäsi ajaa kuntasi lasten ja nuorten oikeutta saada varhaiskasvatusta, perusopetusta ja sen jälkeistä koulutusta. Samalla äänestät oman työsi hyvien edellytysten puolesta.

Kunnan päätöksiä perustellaan rahalla – tottakai. Vastuullinen kunta ei lomauta, osa-aikaista eikä irtisano opettajiaan. Päätökset ovat lopulta arvovalintoja. Jos olet ehdokkaana vaaleissa, toivon, että läpi päästyäsi sitoudut kuntapäättäjänä yhteiseen agendaamme.

OAJ avaa 18.5. yleisölle vaalikoneen, josta äänestäjät löytävät itselleen koulutusmyönteisen ehdokkaan. Hei ehdokas! Olethan huomannut OAJ:n vaalikoneen ja käynyt vastaamassa siihen? Saat henkilökohtaisen vastauslinkin puolueeltasi tai voit pyytää sitä puolueeltasi ja kerro, kuinka kuinka kuntasi asiat tulisi järjestää. Ehdokkailla on vastausaikaa 16.5. saakka.

Lisätietoa kuntavaaleista https://www.oaj.fi/politiikassa/kuntavaalit-2021/

Olemme eläneet rankan koronavuoden maaliskuusta 2020 alkaen. OAJ Kymenlaakson alueyhdistys haluaa osaltaan tukea sinua työssä jaksamisessa työhyvinvointihankkeen muodossa, jonka ensimmäisen webinaari onkin jo 11.5. Lisätietoa kotisivuiltamme.

Pian koittaa kesä, ja meillä kaikilla loma jossain vaiheessa. Nautitaan kesästä, läheistemme seurasta, rentoudutaan – ja unohdetaan hetkeksi maailman arvokkain työ.

Toukokuisin kevätterveisin

Tuomas Riikonen

alueasiantuntija

OAJ:n Kymenlaakson alueyhdistys ry

Tapahtumat

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 16 000