Kunta, kuntayhtymä ja osakeyhtiö voivat omilla päätöksillään vaikuttaa varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen laatuun. Samalla parannetaan kunnan ja alueen elinvoimaa ja houkutellaan asukkaaksi lapsiperheitä ja oppimisintoisia aikuisia.
Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on hyvin erilasia varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä. On yksityisiä ja kunnallisia päiväkoteja sekä kunnan ylläpitämiä peruskouluja ja lukioita. Ammatillista koulutusta järjestävät Kouvolassa osakeyhtiö, Harjussa oppimiskeskus ja Kotkan-Haminan seudulla kuntayhtymä. Valitettavasti valtiovalta kohdistaa jälleen rahoitusleikkauksia ammatilliseen koulutukseen.
Jokainen oppilaitos ja jokainen lapsi ja nuori ovat omanlaisiaan. On kuitenkin monia asioita, joilla kuntapäättäjät voivat vaikuttaa koulutuksen laatuun. Kyse ei ole lopulta monimutkaisista asioista. On pidettävä huolta esimerkiksi siitä, että opettajat ovat kelpoisia, eli he ovat saaneet koulutuksen opettamiseen. Emme halua, että lapsiamme opettavat jatkuvasti epäpätevät ihmiset. Siksi kuntien ja koulutuksen järjestäjien on oltava hyviä työnantajia, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vuoden työstä maksetaan vuoden palkka ilman määräaikaisuuksilla kikkailemista. Koska esimerkiksi varhaiskasva-tuksen opettajista ja erityisopettajista on pulaa, mm. kunnan kannattaa kiinnittää huomiota myös oman palkkauksensa kilpailukykyisyyteen – OVTES:n tai Sivistan sopimuksen alarajan palkat eivät ole vetovoimatekijä henkilöstöstä kilpailtaessa.
Myös tiloilla on merkitystä. Jokaisella oppijalla ja henkilöstöllä on oikeus terveellisiin ja turvallisiin tiloihin. Tällä hetkellä uusia kouluja suunnitellaan mm. Kouvolassa ja Kotkassa. Uusien koulujen tilojen tulee olla ajanmukaiset ja mitoitukseltaan riittävät sekä mahdollistaa erilaiset oppimisympäristöt. Opettajat tarvitsevat myös tilaa rauhalliseen työskentelyyn ja opetuksen suunnitteluun.
Ratkaisuja etsiessä ei kannata juuttua vain kuntarajojen sisäpuolelle. Yhteistyöstä kuntarajojen yli tai hyvinvointialueen kanssa voivat hyötyä kaikki, kunhan keskiössä on lasten ja nuorten etu ja henkilöstön hyvinvointi. Yhteistyötä kuntarajojen yli opetuksessa tehdään esimeriksi Virolahdella ja Miehikkälässä.
On kuntapäättäjien käsissä, varataanko koulutukselle riittävä rahoitus vai lähdetäänkö leikkausten tielle. Riittävillä resursseilla voidaan turvata päiväkotien ja koulujen toimivat ryhmäkoot, 2 asteen oppilaitosten opintotarjonta ja laadukkaat oppimateriaalit. Kuntataloudessa eletään vaikeaa aikaa mutta panostaminen kasvatukseen, opetukseen ja koulutukseen on investointi tulevaan kasvuun ja hyvinvointiin Tulevien innovaatioiden perusta luodaan päiväkodissa, koulussa ja oppilaitoksessa. Henkilöstön lomautus voi olla ratkaisu tehtaassa, jonka tuotteiden kysyntä on jyrkästi laskenut, mutta kasvatuksessa, opetuksessa ja koulutuksessa sillä ei saada mitään hyvää ja kestävää aikaiseksi.
Keväällä pidetään kuntavaalit. Opettajat ja opetusalan esihenkilöt – vedotaan yhdessä kaikkiin puolueisiin ja ehdokkaisiin, jotta kasvatuksen ja koulutuksen merkitys Kymenlaakson kuntien ja väestön menestykselle tunnistetaan vielä nykyistäkin paremmin. Ei alistuta aluevaalien ja SOTE-asioiden edessä, vaan korostetaan yhdessä sivistyskunta -ajatusta – Kasvatus ja koulutus kattaa keskimäärin pitkälti yli 60 % kunnan käyttömenoista. Keväällä käytävät kuntavaalit ovat ennen kaikkea koulutusvaalit ja siksi jokainen kuntapäättäjä on myös koulutuspoliitikko. Koulutus on pääasia!
On kuntapäättäjistä kiinni, kuinka suuret ryhmäkoot peruskoulussa ovat, kuinka paljon on pienryhmiä, ovatko tilat terveet ja turvalliset tai onko johtajilla aikaa johtaa ja onko mm. lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa riittävästi opetusta. Me haluamme, että jokaisella opettajalla on edellytykset tehdä työnsä hyvin ja sydämellä myös jatkossa.
Ehdokkaiksi olisi syytä saada paljon fiksuja ja motivoituneita opetusalan ammattilaisia. Ehdokkaaksi voi asettautua maliskuun alkuun asti ja varsinainen vaalipäivähän on 13.4.2025. Valitaan silloin yhdessä mahdollisimman paljon opettajia ja opetusalan esihenkilöitä kunnanvaltuustoihin ja turvataan yhdessä riittävät resurssit kasvatukselle, opetukselle ja koulutukselle.
Tuomas Riikonen
alueasiantuntija
OAJ:n Kymenlaakson alueyhdistys ry