Ohita navigaatio

Osallisena opettajuuden arvostushankeessa vuosina 2020-2022

Olen ollut viime vuosina aika syvällä opetusalan ammattiyhdistystoiminnassa puheenjohtajuuksien myötä. Vuosina 2019 ja 2020 toimin OAJ Kouvolan paikallisyhdistyksen puheenjohtajana ja ekana asiana sieltä tulee mieleen lomautuksemme vuonna 2020. Se oli tosi rankkaa aikaa meille kaikille. Törmäsimme päättäjiemme tiukkaan asennemuuriin mm. lomautusten suhteen ja asia oli etukäteen päätetty. Jospa se oli viimeinen kerta Kouvolassa imagohaittoinen. Lasta ei voi lomauttaa!

Koronaa ei voi olla mainitsematta tässä blogissa. Tätä kirjoitettaessa ensimmäisestä puolitoista vuotta kestävästä OAJ Kymenlaakson puheenjohtajuudesta on jäljellä puolitoista kuukautta. Koronatonta aikaahan ei vieläkään ole valitettavasti.

Mutta yhteiskunta teki onneksi päätöksen avautumisestaan maaliskuun alusta pitäen ja nyt pystymme mekin muiden tavoin järjestämään kokouksiamme ja toimintaamme taas lähitapahtumina. Tämän kevään kaksi iso kokousta jäsenistöllemme ovat OAJ Kymenlaakson 10-vuotisjuhla 8.4 Haminan Lounashuone Kerholla ja vuosikokouksemme Kotkan Höyrypanimolla 27.4. Osanotto molempiin tapahtumiin on ilahduttavan runsasta. Tulevana perjantaina meitä on noin 170 juhlimassa vireää alueyhdistystämme.

Kevään työehtojen sopimusneuvottelut ovat olleet käynnissä jo pitkään.

Tulosta ei ole vielä tätä kirjoitettaessa näköpiirissä. Päinvastoin OAJ käyttää näillä näkymin lakko-oikeuttaa kymmeniin vuosiin. Kannattaa seurata neuvotteluja somesta, viestimistä ja OAJ:n sivuita.

Työehtosopimusneuvotteluja tukemaan ja muutenkin asenteita nostamaan OAJ päätti tehdä hankkeen opettajuuden arvostuksen nostamiseksi. Ison hankkeen satsaukset ovat olleet suuria ja Heikki Pölönen on tehnyt vahvaa työtä projektin vetäjänä. Hanke on näkynyt kymmenissä viestimissä lehtimainnonnasta television ja radion kautta tietenkin myös somessa monilla eri alustoilla.

Olen itse ollut osallisena tuon hankkeen etujoukoissa OAJ Kymenlaakson puheenjohtajana. Heikki on koeponnistanut kahdessa kymmenessä teamspalaverissa hankkeen silloista tilannetta ja lisäksi olemme olleet lähiseminaarissa sekä Tampereella että Oulussa molemmissa noin 30 opettajan voimin.

Näkyvyyttä on tullut runsaasti myös hankkeeseen osallistujien kirjoituksien kautta ja tämäkin on yksi niistä.

Hankkeen konkreettisia asioita on muun muassa se, että opettajien arvostusta mitattaessa arvostus on erittäin korkealla tasolla kansalaisten keskuudessa.

Nyt arvostuksen ja puheitten lisäksi näkyä myös palkassa, jotta naapurimaan kaltainen pula tulevaisuuden tekijöistä voitaisiin täällä rakkaassa Suomessamme välttää.

Huhtikuussa meillä kunta-alan ammattilaisilla on hankkeeseen liittyvä mielenosoitus 5.4 Senaatintorilla ja seuraavina päivinä valtakuntamme hallitus pitää budjettineuvotteluja. Ilman valtion rahoitusta tavoitteena oleva koko kunta-alan palkkaohjelmaa tuskin saadaan toteutettua.

Tue sinäkin mukaan opettajuuden arvostushankkeeseen omalla tavallasi. Meitä on mukana paljon ja yhdessä saamme aikaiseksikin jotain.

 

#tehdääntulevaisuuksia #oaj

 

O-P Hakkarainen

OAJ Kymenlaakson alueyhdistyksen puheenjohtaja

Tapahtumat

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 16 000